Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

„Четири лапи” спасява лъвицата Багира от Павликени

Фондация „Четири лапи" ще поеме грижите за болната лъвица Багира от зоопарка в Павликени. Това стана ясно след проверка на състоянието на животното, организирана от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново и представители на международната организация. Повод за нея беше тиражирана в медиите информация за здравословното състояние на 17-годишната Багира.

Лъвицата беше прегледана от известни наши и чужди специалисти, като специално от Южна Африка пристигна и д-р Амир Кхалил, управител на парка „Лайънсрок". Здравословното състояние на Багира е тревожно, което според д-р Кхалил се дължи основно на условията й на живот. „В клетката си тя не може да се движи пълноценно, хигиената не е добра, липсва и вентилация на вътрешните помещения. През последните месеци Багира не се е хранела добре и се е залежавала все повече, от което е отслабнала много и е получила рани в областта на таза.

Също така, животното има проблеми с гръбначния стълб и със задържането на урина. Въпреки това има голяма надежда Багира да се оправи, стига да бъде назначено и проведено правилно лечение и условията на живот да се подобрят."До края на месеца тя ще бъде преместена в София, където ще бъде прегледана на скенер и лечението й ще продължи. Ако състоянието й позволява, в началото на следващата година лъвицата може да бъде транспортирана до „Лайънсрок". Там в естествена среда ще може спокойно да прекара последните няколко години от живота си. След като Багира бъде преместена в София, клетката й ще бъде запечатана и поради неподходящите условия зоопаркът в Павликени няма да получи разрешение да отглежда други големи котки. Това реши комисията от РИОСВ - Велико Търново, която инспектира съоръжението.

Източник:http://www.cross-bg.net

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates