Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Който изяжда по една ябълка на ден, съхранява най-добре сърцето си

Не се съмнявайте: нищо друго освен изяждането на една ябълка на ден не съхранява по-добре сърцето ви, съобщи електронно издание на „Ел Мундо". Старата английска поговорка „an apple a day keeps the doctor away" („една ябълка на ден държи доктора далеч от мен") не би могла да се впише по-добре в данните, представени на Конгреса по Експериментална Биология 2011, който ще приключи тези дни във Вашингтон, САЩ.

Там изследователи от Университета във Флорида представиха резултатите от проучване направено на 160 жени на възраст между 45 и 65 години. Половината от тях са изяждали по една ябълка на ден от 75 грама в продължение на една година, а останалите са приемали същото количество стафиди. На всички тях са правени изследвания на три, шест и дванадесет месеца от началото на тестовете.

Сега екипът от Флорида констатира „невероятните промени, които настъпват в нивата на холестерола на шестия месец от консумирането на една ябълка на ден". Жените, които са приемали този плод, са намалили лошия холестерол (LDL) на 23%, а са увеличили добрия (HDL) на 4% в сравнение с тези, които са били на диета със стафиди. Освен това друго предимство на консумацията на „чудотворния" плод е, че макар и да се приемат 230 излишни калории на ден, не се напълнява. Напротив: „жените, които са били на диетата с ябълки, са отслабнали средно с почти 1500 грама".

Също така и други хуманитарни трудове установяват полезното действие на ябълката (богата на фибри, витамини А и С, желязо, калций, магнезий, калий, флавоноиди), която предотвратява появата на рак, коронарни заболявания и подобрява нивото на глюкоза при диабетици от втори тип.


Източник: Информационна агенция КРОСС

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates