Мероприятия в овощната градина. Резитба на арония. Както при всички овощни видове, така и при аронията едно от най-важните неща е резитбата. Първите години тя е за оформяне на храста. Оставят се няколко издънки,

премахват се всички слаби, засъхващи, остарели издънки и клони. Храстът трябва да има над 30 основни клона от една до седем-осем-годишна възраст. Встъпва в редовно плододаване на 4-5-годишна възраст. От един храст добива е 7-15 кг , според годината.

Аронията може да се отглежда и като дръвче. За целта трябва да се избере подходяща подложка. При присаждането е необходимо физиологично сходство между двата компонента. Добра съвмвстимост с арония меланокарпа грандифалия и арония меланокарпа елата имат сорбус аукупария, сорбус американа. Аронията, присадена на аукупария, е с много добра родова част и жизненост, короната е с кълбовидна форма.

Калемите се събират само от едногодишни леторасли в деня на присаждането. Ако подложката е 4-5-годишна, се присажда на “кози крак” преди да започне активното сокодвижение – от края на февруари до началото на април. Присажда се на височина 1-1,5 м.