Полезните свойства на ябълките и свежестта на плодовете лесно могат да се запазят през зимата, ако се спазват определени правила. Важно е да се знае, че не всички сортове ябълки може да се съхраняват дълго време.

Летните например не са подходящи за тази цел, а есенните ябълки издържат до Нова година, без да губят витамините и вкуса си. За сметка на това пък зимните видове ще присъстват на трапезата чак до пролетта.

За зимуване са най-подходящи здравите и неповредени ябълки, които са откъснати от дървото малко недоузрели. После ги сортирайте и подберете подходящи съдове за съхранение.  Дървените щайги и сандъци са идеални за целта.

Отлично се запазват ябълките, подредени върху слама. Друг вариант е да увиете всеки плод в намачкана хартия, или да ги покриете със сухи дъбови листа. Използват се също дървени стърготини, люспи от елда, изпечен пясък, добре изсушено сено.

Някои градинари съветват, преди да подредите ябълките за съхранение, да потопите всяка от тях в 2% разтвор калциев хлорид. Смята се, че такава обработка ги предпазва от изсъхване. Но в крайна сметка природата е създала специално покритие на есенните и зимните сортове, което се грижи за тяхното запазване.

Проветривото мазе е най-подходящото място за ябълките. Не поставяйте щайгите директно върху пода, а подредете върху подготвена основа. Разположете ги по-далече от картофите, чесъна и лука, защото съседството с тях ще се отрази неблагоприятно върху аромата на плодовете. Може да ги сложите и в мрежи, които да закачите на тавана. 

Температурата в помещението трябва да бъде от 0 до 7 градуса, а относителната влажност на въздуха - 70-80%. В случай че не разполагате с мазе, може да запазите ябълките, разпределяйки ги в найлонови торбички, по половин килограм във всяка. Завържете ги и направете странични разрези по пакетите - това ще бъдат отворите за проветрение.

Сложете торбичките на най-прохладното място, например на най-долния рафт на хладилника, на остъклена и неотопляема тераса или до вратата на неостъклена тераса.