птиците-врагове-или-приятели.html" itemprop="url"> Птиците - врагове или приятели?

Полезна информация за земеделските култури.Птиците - приятели или врагове?.

“Драга редакция,

Аз съм пенсионер и моето хоби е овощарството. Създадох овощна градина и вече дава плодове, но възникна сериозен проблем. Понеже съм близо до гората, в полите на Странджа, има много птици - косове, свраки и др., които създават проблеми. Слагам ленти от найлон и целофанови хартийки, но не помагат. Много ви моля да ми помогнете и да ми препоръчате средство за сплашване.”

Димо Иванов

Повечето от птиците се хранят с насекоми и други неприятели на овощните култури. Те причиняват значително по-малко вреда в сравнение с някои насекоми и акари.

Представителите от сем. Гарванови у нас са врана, сврака и др. Тези птици нападат плодовете на черешата, кайсията, сливата и други овощни дървета.

Скорците живеят по земята и дърветата и се хранят предимно с насекоми, които са вредители по овощните култури. Те дори се използват в биологичната борба срещу неприятелите чрез прилагането на дейности за привличането им в овощната градина. По време на зреенето на черешовите, крушовите и кайсиевите плодове, те се хранят с тях.

Дроздове, врабци и черен кос вредят, като се хранят с ягодовите и овощните плодове по време на тяхното зреене. Вредата е по-малка в сравнение с ползата, която допринасят, като изтребват насекомите.

За предпазване на плодовата реколта от птиците се използват плашила, уреди, с които се произвежда шум или неприятна за тях мелодия, покриване на дърветата с мрежи и др.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник: Български фермер

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));