Технологии за отглеждане на зеленчуци. Разсадите трябва да се напояват с фина струя.

 

За производство на добре развит разсад е необходимо спазване на оптимален воден режим.

Той се характеризира с особеностите на отделните култури и зависи от условията при които се отглеждат - на открито или в култивационни съоръжения.

Независимо от начина им на отглеждане малките растения са изключително нежни и не понасят силни струи вода. Ето защо при поливане на разсадите се използва лейка. Освен това водата за поливане трябва да е темперирана, т.е. с температура по-висока от тази на въздуха с няколко градуса.

За да не се стресират растенията, оптималната температура на водата за поливане на разсади трябва да е 24-25 градуса.

Времето за поливане в рамките на деня също е важно - то се прави сутрин преди силното слънцегреене или привечер. По този начин се избягват пригори по листата.

Поливната норма зависи от времето, особеностите на зеленчуковите култури, качествата на почвата, състоянието на разсада и др.

Поливане на разсадите трябва се прави при просъхване на горните 4-5 см почвен слой. Тогава е необходима поливна норма от 10-20 литра или 1-2 лейки вода на 1 кв.м.

При отглеждане на разсадите на открити лехи за средноранно и късно производство на зеленчуци, поливките са по-чести, тъй като почвеният пласт просъхва по-бързо, отколкото в култивационни съоръжения.


Още за отглеждане на зеленчуци:
Източник:Български фермер