Отглеждане на земеделски култури.Отглеждане на слива , сортове и особености.

В миналото са отглеждани главно сортове за сушене и за ракия, макар че сливовите плодове се използуват c успех и за приготвяне на компоти, конфитюри, желета и др. Търсенето на пресни сливови плодовеза износ непрекъснато нараства, при което приносът на личните стопанства е от значение. От 1 дка се получават по 1— 2 до 3 тона плодове.

Биологични и ботанически особености

Повечето от сортовете на домашната слива ( Кюстендилска синя слива и др.) се отличават с добра растежна сила. Цъфти преди разлистването. Сортовете се различават по срок на цъфтеж, узряване на плодовете и време на встъпване в плододаване. Обикновено сливовите сортове встъпват в плододаване рано и от тях се получават рано големи добиви.

Сливата се развива най-добре при немного сурова зима и немного горещо лято. У нас страда по-често от повратни студове в края на зимата и началото на пролетта. Някои сортове имат големи изисквания към почвената и въздушната влажност. Най-чувствителна на суша е около 20 дни след прецъфтяването, когато се формира костилката. Суховей може да предизвика масово окапване на завръзи, големи колкото лешник.

Сливата

се развива добре върху сравнително тежки, съдържащи по-голям процент глина, с добра влагозадържаща сила почви. Присадените върху джанкова подложка се пригаждат към разнообразни почви. Не понасят варовити, засолени и със силно глиняcaл преходен хоризонт почви, както се срещат често в планинските и полупланинските райони.

Сортове

Добре е да се застъпват по-вече сортове с разлнчен срок на зреене, катоРут Герщетер (раннозреещ сорт), Алтанова ренглода, Зелена ренглода, Стенлей, едроплодни форми на Кюстендилска синя слива ( Троянска 2-24, т-23, т-32, Дряново 6 и Д4), Молдовска ранна, Чачанска красавица, Ана Шпет, Опал, Осоговска едра и др.

сорт Блек стар има кръгли и симетрични плодове с черна кожа с восъчен налеп и жълто месо. Плодовете са 80 90 г издържат на транспортиране. Костилката е здрава и се отделя трудно. Опрашва се сБлек даймънд, Анджелино и Фриар.Зрее 15-20 юли.

сорт Санта Росаима кръгли и едриплодове с черна кожа с восъчен налеп и жълто сочно месо. Плодовете са са подходящи консервиране и сушене както и за прясна консумация, издържат на транспортиране. Костилката е малка и се отделя лесно. Опрашва се сБлек даймънд, Анджелино и Фриар. Зрее 20-30 юли

сорт Блек Даймъндима кръгли имного едриплодове с тъмно лилавакожа с восъчен налеп и жълточервено месо. Плодовете са са подходящи консервиране и сушене както и за прясна консумация, издържат на транспортиране. Костилката е малка и се отделя лесно. Опрашва се сБлек Стари Фриар. Зрее 15-20 август

сорт T.S.Sunе с много едри плодовеи дребна костилка, кожата е зелена с восъчен налеп. Подходящ е за прясна консумация и преработка. Опрашва се сАнджелино,Фриар,Санта роса.Издържа на транспортиране. Зрее 15-25 Август

сорт Стенлей е добър опрашител устойчив на болести, плодовете са едри, несиметрични с яйцевидна форма. Кожатае тъмно синя със силен восъчен налеп. Използва се за прясна консумация и преработка. Месото е жълто зелено. Издържа на транспорт. Зрее 5-10 септември.

Отглеждане

Сливата се размножава главно чрез присаждане върху джанкови и други сливови подложки. Засаждат се едногодишни сливови дръвчета на разстояние 6 х 4 или 5 х 4 м. При подреждането на сортове се взема под внимание и изискванията за взаимно опрашване и оплождане, тъй като някой сортове като Рут Герщетер и Алтанова ренглода и др., изисквач чуждо опрашване. Кюстендилската синя слива може да се отглежда и в едносортови насаждения. Големи проблеми възникват поради масовото заразяване на сливовите дървета с болестта шарка по сливата.Затова трябва да се използва само здрав, чист от вируси посадъчен материал. Големи поражения нанасят и някой други болести срещу които трябва да се води сериозна и системна борба червени листни петна, ръжда, ранното и късното кафяво гниене. Сериозни вреди нанасят сливовата плодова оса, плодовият червей, листните и щитоносните въшки, акарите и др., за борба с които трябва да се търсят съветите на специалисти.