Торене в зеленчуковата градина. Индикаторни растения за киселинността на почвата. Внасянето на торове не подобрява положението с киселинността на почвата, тъй като някои от тях, например фосфорните, се

превръщат в трудно усвояеми форми за растенията, отравят полезните живи организми в почвата и тя става дори още по-бедна.
Има култури, които добре се адаптират към кисели почви. Това са ябълки, цариградско грозде, круши, ягоди, малини. Череша и слива обаче предпочитат алкални почви, а касисът предпочита неутрална.
Определянето на киселинността на почвата може да стане дори визуално: ако почвата е кисела, по повърхността й може да се види белезникав налеп като пепел.
За да се определи точната стойност на показателя рН може да използвате рН-индикаторна хартия , която се продава в селскостопанските аптеки или да изпратите почвена проба за анализ в лаборатория.
Ако почвата е кисела на нея добре се развиват индикаторни растения: мента, живовляк, полски хвощ, пълзящо лютиче. На близо до неутрална почва можете да видите лайка, повитица, пирей, подбел, детелина.