Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Хранете дойната си крава според нейната млечност

Полезна информация за животните. Хранете дойната си крава според млечността й.

 Неправилно постъпват стопаните, които хранят кравите си с колкото се може повече концентриран фураж, смятайки, че по този начин увеличават продуктивността й. Но често прехранването с концентрати има обратен ефект - обмяната на веществата на животното се нарушава кравата започва да затлъстява и млеконадоят й пада. Специалистите съветват на високомлечните крави концентрираните фуражи да се дават в дождиран вид.

Да се дрождират фуражите не е сложно. 1 кг брашнест фураж се смесва с 30 кг пресни пивоварни дрожди, разтворени в 1,5 л топла вода. Добре е размесената смес да се остави 6-9 часа на топло място и дрождираният фураж е готов

На дойна крава с тегло 500 кг и дневен млеконадой 15 л се дават 10 кг сено, 20-30 кг сочни фуражи, 2,5-3 кг концентрати и 40 г сол.

През лятото основен фураж за кравите е пашата и окосената зелена трева. От добро пасище кравата дава 15 л мляко в денонощие без допълнително изхранане на други фуражи.

На 100 кг живо тегло се предвижда по 5 кг трева от средно качество, а за всеки литър мляко - допълнително по 3 кг. За крава с живо тегло 480 кг и дневна млечност 12 кг трябва да се осигури 60 кг паша или окосена трева, без да са необходими други храни.

Кравите с млечност над 15 л трябва да се подхранват малко концентриран фураж - по 100 г за денонощие на литър издоено мляко.

Първескините продължават да растат и да се развиват приблизително до трето теле. Затова младите крави трябва да се хранят така, че хранителните вещества от дажбата им да им стигат не само за образуване на мляко, но и за по-нататъшното развитие на животното.


Още за животните:

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates