Полезна информация за говедата.Приготвяне на царевичен силаж. Технологията на силажиране за различните култури е аналогична, затова ще проследим основните моменти от

приготвяне на царевичен силаж. Подходящи са както специалните сортове за силаж, така и царевицата за зърно.

Определяне на оптималната влажност за силажиране

Царевицата трябва да се прибере във фаза восъчна, клоняща към пълна зрялост. Тогава влажността е около 65% и се гарантира най-високо качество на силажа. Практически лесен начин за установяването на тази влажност е разположението на млечната линия на зърното. Тя отделя восъчната от млечната му част. Подходящия момент за силажиране е, когато млечната линия е от ½ до ¾ от дължината на зърното в полза на восъчната част. За соргото оптималният момент е в средата до края на восъчната зрялост, когато започва да избелява. Суданката се силажира при изметляване, но не преди да достигне 45-50 см височина. Едногодишните житни се прибират в млечна до млечно-восъчна зрелост на зърното, а бобовите - в млечно-восъчна зрелост.

Едрина на нарязване

Най-подходящият среден размер на частиците е 0,7-1 см. Това се постига чрез нагласяне на комбайна на 6мм теоретична дължина на рязане. По-големите от 1,5 см частици не трябва да са под 5% и да не превишават 10% от нарязаната маса. В случаите, когато влажността е под 65%, комбайнът се наглася на теоретична дължина на рязане от 4 мм, като се поставя допълнително сито за начупване на зърното. Царевица, която не може да расте повече след градушка или продължителна суша, трябва веднага да се силажира.

Скорост на силажиране и степен на уплътняване

Запълването на силажовместилищитето трябва да става максимално бързо, без прекъсване, за да се съкрати времето на достъп на кислород. Поради същите причини трябва да има и възможно най-добро претъпкване на силажната маса. За целта при наличие се използват колесни трактори, но може и с верижни. След приключване зареждането на вместилището за деня притъпкването трябва да продължи поне два часа след това, а след пълното запълване със силажна маса - още 10-12 часа да се гази.

Покриване на силажа

Независимо дали силажът е приготвен в силажна яма, вкопани или надземни траншеи, той трябва да бъде много добре завит. Използва се по-дебело фолио. Отгоре фолиото се покрива с пръст или слама и се притиска със стари автомобилни гуми. Да се обърне особено внимание на доброто уплътняване на фолиото и отстрани. Покриването се извършва веднага след приключване на утъпкването на силажа. За ферми с по-малко от 15 крави е по-подходящо силажът да се приготвя на купи, които се покриват по-лесно върху полиетилена с пръст от земята около камарата.

Добавки към силажа

Лесна за приложение в практиката добавка е карбамидът или карбамид в комбинация с амониев сулфат в съотношение 4:1. Целта на тези добавки е да се повиши съдържанието на протеин в силажа и да се подобри устойчивостта на силажа. На един тон силажна маса се добавят 7-9 кг. карбамид или смес от карбамид и амониев сулфат , , като може да се разпръсква ръчно върху всеки 15-20 см слой силаж или със специален апликатор, монтиран към силажокомбайна.

Напоследък все по-широко започват да се използват инокулантите, които подобряват запазването на протеина, намаляват загубите, подобряват вкусовите качества на силажа и сенажа, стимулират консумацията, като повишават смилаемостта и усвояемостта, подобряват продуктивността на животните. Механизмът на действие на инокулантите се основава на млечно киселата ферментация. В силажа се вкарват млечно-кисели бактерии, които предизвикват ферментацията. Така се разграждат монозахаридите. Образуваната при това млечна киселина понижава рН до 4-4,3, което не допуска нежелани микробиологични процеси и се запазва максимално качеството на силажа.