PersheronПородата Першерон (Persheron) е създадена в началото на XIX в. в областта Льо Перш (Le Perche), която е част от френската провинция Нормандия. Точният му произход не е известен. Има предположения, че першероните са потомци на местни коне, които са били намерени в региона от времето на Ледената епоха. Според други конете от породата Першерон те са близки родственици на болонските коне, използвани при римското нашествие в Британия. Разпространено е мнението, че першеронът се е развил от местните фламандски типове коне. Першерон (Persheron) е най-известната и най-разпространена в миналото порода коне-тежковози.

Голямото търсене на тежковозни коне е накарало развъдниците да насочат селекцията към уедряване на конете. Мекият климат и богатите пасища в региона също са помогнали много за оформянето на породата.

В началото першеронските коне са били по-леки, с масивно тяло, което отговаряло на изискванията за кавалерийските коне. От родословните книги е установено, че при създаването на першеронския кон участват нормандски, датски и арабски коне

През 1820 г. били внесени два сиви арабски жребеца в района на Льо Перш. Те оказали огромно влияние за развитието на съществуващата порода. Именно от тези жребци идва сивият цвят и при съвременните першерони. В началото на XIX в. френското правителство основава завод в Льо Пин за развъждане на бойни коне. През 1823 г. в Льо Перш се родил кон на име Жан льо Блан (Jean Le Blanc). Всички съвременни першерони водят началото си директно от него...

Першеронският кон притежава удължена глава, широко отворени ноздри, изразителни очи, къса замускулена шия. За разлика от другите тежковозни породи коне холката му е по-висока и очертана. Гръдният кош на першеронския кон е добре развит и закръглен. Гърбът му е дълъг, крупата е хоризонтална и заоблена. Опашката е поставена високо. Ставите на крайниците са широки и добре очертани. Цветът на косъма е сив или черен.

Першеронските коне се отличават с голяма си крачка. Поради тази причина те могат да развият добра скорост в тръс. Першеронският кон е енергичен и скорозрел. Добре е да се знае, че при съешаване с други породи те предават добре качествата си на потомството. Засега не са установени коне с груба конституция.

За нашата страна першеронските коне са имали значение при изграждането на първата секция за тежковозни коне в конезавода „Кабиюк". По-късно били внасяни отделни екземпляри, които са използвани предимно за нуждите на армията.