PersheronПородата Першерон (Persheron) е създадена в началото на XIX в. в областта Льо Перш (Le Perche), която е част от френската провинция Нормандия. Точният му произход не е известен. Има предположения, че першероните са потомци на местни коне, които са били намерени в региона от времето на Ледената епоха. Според други конете от породата Першерон те са близки родственици на болонските коне, използвани при римското нашествие в Британия. Разпространено е мнението, че першеронът се е развил от местните фламандски типове коне. Першерон (Persheron) е най-известната и най-разпространена в миналото порода коне-тежковози.

Голямото търсене на тежковозни коне е накарало развъдниците да насочат селекцията към уедряване на конете. Мекият климат и богатите пасища в региона също са помогнали много за оформянето на породата.

В началото першеронските коне са били по-леки, с масивно тяло, което отговаряло на изискванията за кавалерийските коне. От родословните книги е установено, че при създаването на першеронския кон участват нормандски, датски и арабски коне

През 1820 г. били внесени два сиви арабски жребеца в района на Льо Перш. Те оказали огромно влияние за развитието на съществуващата порода. Именно от тези жребци идва сивият цвят и при съвременните першерони. В началото на XIX в. френското правителство основава завод в Льо Пин за развъждане на бойни коне. През 1823 г. в Льо Перш се родил кон на име Жан льо Блан (Jean Le Blanc). Всички съвременни першерони водят началото си директно от него...

Першеронският кон притежава удължена глава , , широко отворени ноздри, изразителни очи, къса замускулена шия. За разлика от другите тежковозни породи коне холката му е по-висока и очертана. Гръдният кош на першеронския кон е добре развит и закръглен. Гърбът му е дълъг, крупата е хоризонтална и заоблена. Опашката е поставена високо. Ставите на крайниците са широки и добре очертани. Цветът на косъма е сив или черен.

Першеронските коне се отличават с голяма си крачка. Поради тази причина те могат да развият добра скорост в тръс. Першеронският кон е енергичен и скорозрел. Добре е да се знае, че при съешаване с други породи те предават добре качествата си на потомството. Засега не са установени коне с груба конституция.

За нашата страна першеронските коне са имали значение при изграждането на първата секция за тежковозни коне в конезавода „Кабиюк". По-късно били внасяни отделни екземпляри, които са използвани предимно за нуждите на армията.