Коневъдство.

 

Порода коне Норвежки фиордКонете Норвежки Фиорд са една

от най-древните и чисти породи. Смята се , че първитеконе от породата са мигрирали в Норвегия и са опитомени преди повече от 4000 години. Стада диви фиордскиконе е имало в Норвегия още след последната ледникова епоха. Археологическите находки във викингски гробове показват, че фиордскиякон се развъжда селективно от поне 2000 години.

Една от уникалните характеристики на породата е, че 90% от всички фиордскиконе са съвсем светло сивокафяви на цвят. Останалите 10% са червеникавокафяви, сиви, бели или жълтокафяви. Фиордскияткон е запазил „дивия“ сивокафяв цвят от оригиналните си предшественици, както и примитивните шарки, включващи зеброви райета по краката и рязка, минаваща от перчема на главата по гърба до опашката. Червеникавитеконе имат червеникавокафеви райета. Сивите имат черни или много тъмно сиви райета. Белите са много светли с черни или сиви райета. Жълтите имат по-тъмно жълти райета, но могат да имат и напълно бели перчеми, грива и опашка. Те са най-редките от породата.

Порода коне Норвежки фиорд Друга уникална характеристика на фиордскиякон е гривата му. Козината в центъра на гривата е тъмна (обикновено черна), докато останалата е бяла. Гривата се подстригва късо, така че да стои изправена. Прави се в характерна сърповидна форма, за да се подчертае изящната извиква на врата. Бялата козина се подстригва малко по-късо от тъмната, за да се откроява драматичната черна линия.

Главата и врата трябва да излъчват елегантност. Главата е средно голяма и ясно изразена с широко, плоско чело и право лице. Очите са големи. Ушите са малки и нащрек. Вратът на Норвежкия Фиорд е мускулест и с грива. Тялото е късо, с добра дълбочина, голяма гръдна обиколка и добре развита мускулатура. Краката са яки, с плътна костна структура и отлични копита, които са черни на цвят. Фиордскияткон обикновено достига височина между 130 и 147см и тежи между 400 и 550кг в зряла възраст.

Източник: www.nfhr.com
Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете” от: И. Иванов

Източник:Породи коне:Порода коне Норвежки Фиорд