Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Окозване на кози

Окозване на козите.

 

 

За нормалното раждане на яретата е необходимо пълно спокойствие на майките, добре почистено, сравнително топло, сухо и

без течение помещение. Помещението се почиства, основно се дезинфекцира две седмици преди окозването на козите. След това подът се застила с дебел пласт чиста суха слама.

През последните дни до окозването трябва внимателно да се следи поведението на бременната коза, за да й окаже при нужда необходимата помощ. С наближаване на раждането козата става неспокойна, често ляга, става, жално вряка, вимето се увеличава, половият орган набъбва и от него изтича слуз. При отделни високомлечни кози вимето силно се уголемява и започват да капят капки мляко от цицките. В този случай се препоръчва умерена придойка, която облекчава вимето и го предпазва от повреда. Това са изключителни случаи. Нормално преди раждането козите не се доят. Следователно, ако не се отделя мляко от цицките, не трябва да се допуска доене на козите до окозването.

Родилният акт започва с показване на родилния мехур. При нормално раждане мехурът не се разкъсва, а се пука сам. Нормалното раждане обикновено продължава 30-35 мин., а при козичките (първескините) - 40-45 минути. При нормално положение на плода, когато най-напред излизат колената на предните крака, на които лежи главата, раждането е леко и помощ не е необходима. При неправилно положение на плода, когато излизат предните крака, а главата не се подава, защото е обърната назад, плодът лежи диагонално или излиза със задната част, трябва да се потърси помощта на ветеринарен лекар.

Козите, особено кръстоски, често раждат две, а понякога и три ярета. Второто и третото яре се раждат бързо след първото - 20-25 мин.

Веднага след раждането с ръка или със сух чист парцал се изтрива муцунката на ярето и се поставя при майката да го оближе. Ако майката не оближе ярето, то трябва да се изтрие с мека, суха затоплена кърпа или със стиска сухо меко сено. След като роди, козата става пъпната връв се откъсва. Ако това не стане, пъпната връв трябва да се отреже на 6-8 см от корема на ярето и да се намаже с йод. Понякога новороденото яре едва диша и трябва веднага да се духне в очистения му от слузта нос. При по-тежки случаи ярето се поставя по гръб върху затоплена кърпа или суха слама и се прави изкуствено дишане, като предните крака ритмично се свиват към гърдите и се изправят. След тази процедура обикновено ярето започва да диша нормално.

Новородените ярета трябва да се поставят веднага на сухо и топло място. Температурата в помещението трябва да е 10-14°С на височина 1,5 м от пода.

Нормално 1,5 часа след раждането на последното яре плацентата пада сама. Тя се прибира заедно с мократа от родилната течност слама и се закопава. При забавяне отделянето на плацентата повече от 4-5 часа се търси помощта на ветеринарния лекар. След падане на плацентата се вимето и задната част на майката се измиват внимателно с 4%-ов разтвор на сода. Козата се оставя в покой, докато почине и стане сама.

Новороденото яре се захранва, след като козата си е починала и го е облизала добре. Първото забозаване не трябва да бъде повече от 1-2 часа след раждането, защото ярето отслабва. Обикновено новороденото яре става само и намира майка си, за да бозае. При по-слабите ярета и близнаците е необходима помощта на стопанина. Понякога майките и особено първескините отказват да приемат яретата си. Те трябва да се приучват да хранят яретата сами. За целта козата с приплодите се поставят в отделна клетка, дълга 1 м, широка 70 см и висока 80 см. Майката се държи в клетката, докато привикне към яретата си, което обикновено става бързо, но при отделни случаи са нужни 1-3 дни. През това време на всеки 2,5-3 часа трябва да придържа козата и да помага на ярето при бозаенето. Майката трябва да се пои и храни извън бокса.

Високомлечните кози, при които яретата не избозават всичкото мляко, трябва да се доиздояват, за да не се допусне възпаление на вимето и заболяване от мастит.

След раждането козата изпитва голяма жажда. Обикновено първото й поене е 1,5 часа след окозването, като й се дава 1 л. затоплена вода. Поенето се повтаря след всеки 2-3 часа, но с ограничени количества вода - 1,5 л. През първите 3-4 дни след раждането майките се хранят с намалена дневна дажба, съставена от лесносмилаеми фуражи - дребно ливадно сено, овес и царевична ярма. Постепенно дажбата се увеличава, а от 4-ия - 5-ия ден се включват и сочни фуражи, които оказват благоприятно влияние за увеличаване на млечността.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates