Melilotus_albaТя е изключително непретенциозна към почвите, на които се отглежда. Бялата комунига (Melilotus albus Medic) вирее на запустели, непродуктивни, бедни и богати на соли почви. Тя може да се използва за зелено торене, за укрепване на склонове и т.н. Като бобово растение, тя обогатява почвата с голямо количество азот - около 15 кг/дка. Неподходящи за бялата комунига (Melilotus albus Medic) Medic са само киселите почви. Най-подходящи са почвите с рН 6,8. Най-добре се развива на варовити, каменисти, с лек наклон почви. Кореновата и система е силно развита и достига на дълбочина около 2 м. Стъблата и са прави, голи, силно разклонени, зелени с антоцианово оцветяване. Високи са от 0,5 до 2 м.

Бялата комунига (Melilotus albus) дава голямо количество нектар, дори и в сухи години.

Бялата комунига цъфти врамките на 2 месеца, защото цветчетата и се разтварят по различно време. Всяко растение има голямо количество цветчета – до 1 500 броя . Те отделят нектар непрекъснато-от сутрин до вечер, независимо от метереологичните обстоятелства. Добивът на мед от един декар е от 30 до 80 килограма. Има ценен цветен прашец, който е с бледожълт цвят. Медът от бяла комунига (Melilotus albus Medic) има отличен вкус и ярко изразени лечебни свойства. Пчелите обхождат интензивно цветовете от ранна сутрин до късна вечер. Медът от бяла комунига (Melilotus albus Medic) е светъл с много сладък приятен вкус и нежен аромат, наподобяващ ванилия. Класифицира се към първокласните видове пчелен мед. Кристализира бавно до оформянето на бяла дребно-зърнеста структура.

Как се отглежда бялата комунига - Melilotus albus Medic?

Бялата комунига може да се засява през пролетта, лятото или есента, но оптималното време е рано напролет, в края на март и през април. Сеитбата може да бъде широкоредова или на слята повърхност. Сеитбената норма е от 1,4-1,8 кг/дка до 2,0-2,5 кг/дка. Дълбочината на засяването е около 2-3 см. За сено бялата комунига се окосява до цъфтеж. В противен случай закъснението води до натрупване на много кумарин и правистъблата по-груби. Цъфтежът и продължава до късна есен, когатопаднатпървите слани. Ако се разсади през април, бялата комунига (Melilotus albus Medic) ще цъфти в края на юни. Когато растението порастне до височина 50 см, бялата комунига спирарастежа на надземната си част. От този момент стартира интензивно развитие на кореновата и система, която достига дълбочина от 2 метра. След време надземните части на растението продължават да нарастват, като достигат до височина от 1,5-2 метра. Независимо , че бялата комунига е едногодишно растение, на практика площите, засадени с нея се използват като многогодишни, понеже тя много добре се самозасява.

Освен като медоносно растение, бялата комунига ,sans-serif;">(Melilotus albus Medic) се използва и като отличенфураж за домашните животни - изсушена ипрясно окосена. Бялата комунига притежава висока хранителна стойност- в 100 кг сено се съдържат 44 кр. ед. и 11,6 кг суров протеин. Дава 2-3 подраста за 1година. Може да се използва за сено, сенаж, силаж, сенно брашно, паша. Недостатък на фуража за паша е съдържанието наароматното, силно летливо вещество "кумарин", което в първите 2-3 дни не се харесва наживотните, но след това те с удоволствие го приемат. Бялата комунига е много ценна и търсена билка. Растението е с висока сухо- и мразоустойчивост. Освен това е и по-неподатлива на болести и неприятели в сравнение с другите бобови култури. От 1 дка посев може да се добият 1500-3700 кг зелена маса и 50-100 кг семена, в зависимост от почвата и прилаганата агротехника. Подходящи едногодишни сортове са Hubam, Emerald, Floranna, Israel, а от сортовете с ниско съдържание на кумарин - Denta, Arctic, Polara.