Полезна информация за Вашите пчели.

Двусемейно (двумайчино) отглеждане или как да поддържаме силни пчелните семейства (част 2).

 

Методът Христов

 

Част втора

Края на Февруари при по-топло време започвам подхранване на отводките с гъст 2:1 захарен сироп по 200-300 гр. два пъти в седмицата. Ако времето е подходящо и семейството взима сиропа им давам по 700 гр. сироп 1:1. След пролетният преглед ако някое основно семейство има нужда от подхранване го правя с помоща на 7 см. надставки. Около 10-15 март е време да обединим семействата и ги превърнем в двумайчини. Целта е един месец до 15 Април, когато зацъфтява рапицата двете майки да снасят заедно и да чувстват общият брой пчели (на двете семейства) като свои. По това време снасянето на майката се обуславя не само от нейните качества но най вече от броя на пчелите, които трябва да хранят и топлят пилото.

Обединението става по следният начин:

Основното семейство е във втори корпус, горе на топло и при запасите от храна. Ротираме (сменяме местата на 1 и 2 ри корпуси)  и така полупразният долен корпус става горен, слагаме ханеманова решетка над нея вестник и отгоре отводката. До 2-3 дни семействата прегризват вестника и плавно се обединяват. Пчелите в двете семейства започват да работят заедно. Това стимулира майките и следва едно бурно развитие на семейството. Продължава   стимулативното подхранване на отводката и не след дълго е необходимо разширяване. Поставям 4-ти корпус като вдигам от 3-тия 3 пити и 2 рамки с основи като едната е крайна и служи за преградна дъска. На празното място от където съм взел 3-те рамки също поставям рамки с основи. Така обединено семейство има невероятен градеж. Така поставеният корпус с общо 5 восъчни основи се изгражда за 3-4 дни. По това време цъфтят овошки и с подхранване 2 пъти в седмицата тези обединени семейства правят чудеса. Подтиска се роевото настроение заради повечето феромони излъчвани от двете майките. По това време силен едносемеен кошер едва гради по 1-2 рамки. След седмица не само че са изградени но и са осеменени и следва добавянето на още 5 рамки с восъчни основи, които разпределям в 3 и 4 ти корпус. Долното семейство  постепенно заема 2 рия корпус и ако има нужда се подхранва.

Сега тук е тънкият момент за силните, средните и слабите пчелни семейства. Както знаете създадохме късни отводки от стари пчели и тяхната роля е следната: Те генерират пило (пчели), тъй като са на топло и на малко рамки ги изпълват с пило и пчели .От тях всяка седмица се взимат по 3-4 рамки с пило и се слагат на слабите семейства. Процедирам по следният начин, след като видя майката отделям питата и останалите пити на които има пило се отнемат, като на тяхно място се празни пити и рамки с основи за градеж. Ако някое семейство въпреки получената помощ от пити с пило и пчели пак не се развива както трябва, то му сменям майката с някоя от най-добрите в нуклеусите. По този начин всички семейства стават силни.

Така преди основната паша кошерите са по на 4 корпуса и имат между 20-25 рамки с пило и около 70 000 пчели.

При настъпването на главната паша е необходимо да се направи една много важна операция. За събирането на много мед за кратко време е необходимо да има много на брой пчели от всички възрасти, много затворено и малко отворено пило(за да не са заети пчелите с кърмене). Операцията е разрояване по „подобрен“ Пелетов метод . Целта му е  семейството да не изпадне в роево състояние, да остане силно и основно със запечатано пило. Аз го правя по следният начин: Младата майка от отводката със минимум 3-4 пити с пило (основно прясно) поставям в първи корпус и допълвам с рамки с основи и празни или маломедни пити. Над първият корпус поставям ханеманова решетка и над нея 2-3 корпуса с останалите пити основно с запечатано пило. Другата майка с две-три пити с пило, пити с мед и празни общо 6-7 отделям в отводка, която премествам на друго място.

Семейството стана едносемейно с много пчели ограничено място за снасяне на майката само в един корпус. От такива семейства очаквам добър медосбор от акация.

 

Заключение: Ако искате да влезете в главната паша със супер силни пчелни семейства е необходимо един месец преди нея да снасят 2 майки (всяка в отделен корпус разделени с ханеманова решетка), като пчелите на двете семейства са общи. Така се постигат над 3000 яйца на ден и достатъчно пчели да осигуряват затоплянето и изхранването на поколението.

Виж Част 1: Двусемейно (двумайчино) отглеждане или как да поддържаме силни пчелните семейства


Още за пчелите: