Най-важните фактори оказващи влияние върху смъртността при приплодите са тези от хранително естество, които биват:

Недоимъчни заболявания при зайците

При неправилното хранене на зайците могат да се проявят различни заболявания. Най-често те са свързани с недостига на някои макро- и микроелементи и витамини. Наричат се още хипо- и хипермикроелементози, съответно хипер и хиповиаминози. При заболяване на зайците признаците са различни в зависимост от недостига или излишъка на тези вещества.

Дажбите на животните трябва да бъдат балансирани по-отношение на енергия, протеин, минерални вещества и витамини, съгласно нормите за хранене на всяка категория зайци.

Авитаминози при зайците(недостиг на витамини)

Най-често от авитаминози страдат малките зайчета до навършването на двумесечна възраст. След това започва нормално да функционира цекума или сляпото черво, в което от микроорганизмите се синтезират витамините от групата В. Трябва да се знае, че зайците от всички възрасти не могат да синтезират мастноразтворимите витамини, каквито са А, Е, D и К. Зайците си ги набавят посредством храната. Например:

- при липса на витамин А, очите им потъмняват, космената покривка става твърда, а космените влакна чупливи;

- при липса на витамин Е рязко отслабват половите функции, нарушава се нервно-хормоналната регулация и образуването на половите клетки, а заплодяемостта и плодовитостта намаляват.

При хранене на комбинирани гранулирани фуражи в тях задължително се включват витаминни премикси, съдържащи цялата гама витамини, жизнено необходими за зайците.

Канибализъм при зайците

Случва се, макар и рядко, няколко часа след раждането зайкинята да прояви канибализъм, като изяжда току-що родените. Това поведение на майката най-често се дължи на липсата на вода за пиене. Известно е, че след раждането се изхвърлят околоплодните течности , настъпват кръвоизливи, организмът се обезводнява и родилката, за да си осигури водния баланс, проявява канибализъм. Майките обикновено изяждат първо живите, а след това мъртвите, които са все още топли. Ако обаче зайкините имат достатъчно вода за пиене и въпреки това разхвърлят приплодите си, тъпчат ги и проявяват канибализъм, налице е сериозен дисбаланс на минерални вещества, недостиг на калций и фосфор, на витамини и на белтъчини. В други случаи изяждането на малките зайчета се наблюдава към 10-12 дневната им възраст, когато проглеждат.

Причината за този канибализъм е остър недостиг на минерални вещества. Майките отделят с млякото си до 6-ия - 7-ия ден големи количества минерали, като ги извличат от депата си (костната система) и при недостиг в храната, за да се самосъхранят, изяждат малките си. Профилактиката и лечението се свежда до балансиране на дажбата по отношение на всички хранителни вещества.

При недостиг на някои макро-и микроелементи се наблюдават различни форми на заболяване. Така например при липса на калций и фосфор особено при подрастващите зайчета, те заболяват от рахит, при което настъпва изкривяване на крайниците. При възрастнитезайци при липса на тези елементи, а също и на някои други, като йод, манган, селен, мед, магнезий и др., може да настъпи забавяне на растежа, понижаване на плодовитостта, аборти и увеличаване броя на мъртвородените.


Източник:http://zaici-jonnyberk.blogspot.com/