Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Хранене на зайците-основни видове фуражи

Основни видове фуражи за зайците

Концентрирани фуражи.

Зайците се хранят със зърнени житни и бобови фуражи, семена от маслодайни култури и отпадъци от преработването им, отпадъци от преработването на някои технически култури и комбинирани фуражи. Овесът е най – добрият между зърнените фуражи. Ечемикът и пшеницата успешно може да бъдат използвани при храненето на зайците, като ечемикът, както и царевицата с дават в по – големи количества, когато зайците не се използват за разплод. С най – голямо значение за нашата зайцевъдна практика има слънчогледовия шрот, който може да се дава в по – големи количества на бременни и кърмещи зайкини, а също и на растящи зайци.

Сенното брашно се цени като богат източник на каротин, протеин и сурови влакнини.

Зелени фуражи.

Те са най – разпространеният и най – евтиният източник за задоволяване на зайците с витамини, пълноценни белтъчни вещества, лесносмилаеми въглехидрати и минерални вещества. Люцерната съдържа голямо количество протеин, каротин, витамин Е, В2, D2 и минерални вещества, особено калций. Зайците приемат с апетит тревни смески от естествените и изкуствените ливади, които може да бъдат давани в големи количества без опасност от подувания.

Сено.

При храненето на зайците широко приложение намират различните бобови, бобово – житни сена и сенажи.

Силажи.

Имат голямо значение за храненето на зайците късно през есента, през зимата и рано напролет. Чрез тях се осигуряват на животните висококачествени белтъци, витамини и др. С най – голям апетит зайците консумират силажа, приготвен от моркови и зеле, като с него може да бъдат заменени корено- и клубеноплодните.

Сочни.

От сочните фуражи в зайцевъдството се използват коренаплодите, клубеноплодите и сочноплодите. Най – често на зайците се дават моркови, картофи, цвекло, ряпа и др.

Морковите съдържат около 13% сухо вещество, главно захари и каротин. Подходяща храна са за всички категории зайци, но особено полезни са за растящите зайчета, бременните зайкини и мъжките разплодници по време на подготовката и провеждането на случната кампания.

Картофите – варени и сурови, се приемат от зайците с голям апетит.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates