Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

САЩ с все по-голям дял от световната търговия

Актуални агро новини.САЩ с все по-голям дял от световната търговия.

Зърнените култури от Съединените щати ще заемат все по-голям дял от световната търговия и ще надхвърлят 23 процента. Това се казва в прогнозата на Германския земеделски съюз за сезон 2018/19.

Съединените щати ще доминират глобалния пазар за зърнени култури, като при фуражите ще достигнат дял от 33 на сто. Основната част се пада на царевицата, смятат експертите. В същото време Европейският съюз остава важен участник в световната търговия, особено при висококачествената пшеница. През новия сезон износът от Съюза ще бъде в размер на 23 милиона тона, но остава далеч под 35-те милиона тона от 2015 и 2016 година. Челната тройка при износителите на хлебно зърно е запазена за Русия с 35 милиона тона, Съединените щати с 29 и Канада с 24 милиона тона.

Земеделското министерство във Вашингтон прогнозира 734 милиона тона глобална реколта от пшеница, което е с 30 милиона тона по-малко, отколкото през изминалата стопанска година. За първи път от 6 години насам производството ще е по-малко от потреблението, което се очаква да достигне 746 милиона тона. Това означава, че към края на периода световните запаси ще намалеят до 267 милиона тона, достатъчни за около 130 дни.

Подобно положение се очаква и при фуражното зърно. При реколта от 1 милиард и 373 милиона тона ще има потребление в размер на 1,4 милиарда. Запасите тук ще спаднат с 36 до 334 милиона тона.

Докато в Северна и Южна Америка сезон 2018/19 започна с добри зърнени реколти, в големи части на Русия, Китай и Европейския съюз добивите бяха значително по-малки. Според оценката на Европейската комисия от октомври реколтата в Съюза е била в размер на 285 милиона тона, или с над 23 милиона тона по-малко в сравнение с предишната година. До края на сезона запасите ще се свият с около 11 милиона тона.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates