Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Град в Гърция забрани късите вериги за храни

Актуални агро новини.Град в Гърция забрани късите вериги за храни.

Фермерският пазар в град Козани, северна Гърция, беше забранен от местната администрация.  Аргументът на градската управа е, че нарушава съществуващото законодателство. Пазарът, организиран от движението "Без посредници", работеше през последните пет години.

След икономическата криза фермерските пазари станаха много популярни в южната ни съседка, тъй като потребителите започнаха масово да търсят алтернативи на скъпите супермаркети. Затова и решението на кмета на Козани Лефтерис Йоанидис дойде изненадващо. Според местния земеделски кооператив властта е под натиска на големите компании в региона.

"Кметът лишава производителите от значителен доход, а потребителите от евтини и висококачествени продукти", коментират земеделски производители. "Фермерският пазар беше организиран веднъж месечно и обратната връзка от местните потребители беше много положителна".

В отговор общината посочи, че законът изисква производителите да имат лиценз. Това обаче не се е случило през последните пет години, дори и след като полицията е наложила глоба от 200 евро на всеки продавач. Съгласно гръцкото законодателство производителите трябва да създават организации с нестопанска цел, за да могат да предлагат продукцията си на пазара.

Земеделското министерство в Атина е внесло законопроект за късите вериги и фермерските пазари, но той още не е одобрен от парламента.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates