Актуални агро новини.Неприятел застрашава орехите в Източна Европа.

За опасен вредител по орехите предупреждава Полската държавна инспекция за растителна защита. Неприятелят може да нанесе сериозни щети по насажденията, а в Съединените щати и по-конкретно в Калифорния, вече са са засегнати половината плантации.

Вредителят идва от Северна Америка, където е разпространен в Канада, Съединените щати и Мексико. На Стария континент за пръв път е засечен в Швейцария през 1988 година, а в момента се среща в Австрия, Хърватия, Словения, Унгария, Италия и Холандия. През миналата година Раголетис Комплета е регистрирана и в Словакия, Чехия и Белгия. Според експертите във Варшава има ясна тенденция за придвижване от Запад на Изток.

Ларвите на неприятеля са без крака, а тялото се стеснява в предната част. То е с дължина 8 до 10 милиметра, с бял или жълт цвят. Възрастните мухи са с дължина от 4 до 6 милиметра. Възрастните насекоми са снабдени с двойка прозрачни криле с тъмни ивици.

Rhagoletis completa представлява сериозна заплаха за отглеждането на орехи и праскови. Женската снася яйца във външната обвивка на орехите, където след това храни излюпилите се личинки. Повреденото покритие става меко и почернява. С времето в него проникват микроорганизми, които провокират процеси на гниене.