Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

България е председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

Актуални агро новини.България е председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

България е новият ротационен председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) за първите шест месеца на 2019 г. Ротационното председателство на ЧИС, която е най-представителната и институционално развита организация в Черноморския регион, е обвързано с редица отговорности от българска страна, съобщиха от МВнР.

Под мотото "Море от възможности" българското председателство ще работи за развитието на ЧИС като проектно-ориентирана организация. Специален акцент ще бъде поставен върху сътрудничеството в областите на културата, транспорта и опазването на околната среда.

Председателството ни ще работи също за задълбочаване на бизнес контактите между страните от региона, но и за по-нататъшното засилване на синхрона в работата на ЧИС и неговите специализирани органи. Те включват Парламентарната асамблея на ЧИС (ПАЧИС), Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), Международния център за черноморски изследвания (МЦЧИ) и Съвета на бизнес средите.

Друг приоритет на председателството ни е да се продължат процесите за реформиране и адаптиране на организацията към съвременните предизвикателства. В същото време България ще работи и за насърчаване на пълноценното взаимодействие между Европейския съюз и ЧИС.

Цел на Българското председателство е залегналите в календара за първата половина на 2019 г. прояви да допринесат за успешното изпълнение на Икономическия дневен ред на ЧИС.

Успешното провеждане на председателството, което ще бъде четвърто за страната ни, ще допринесе за активизиране на регионалната външна политика на България. Това е в съзвучие с един от националните ни външнополитически приоритети – развиване на активни отношения с държавите от широкия Черноморски регион.

ЧИС е създадена през 1992 г., като България е сред 11-те учредителки. Днес в Организацията освен нас членуват още Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates