Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нови идеи за намаляването на отпадъците във Великобритания

Актуални агро новини.Нови идеи за намаляването на отпадъците във Великобритания.

Нови идеи за намаляването на пластмасовите отпадъци лансират във Великобритания. Най-голямото фермерско списание вече ще се разпраща в картофена опаковка, а млякото ще се продава в стъклени бутилки.

Във Великобритания картофите имат вековна традиция и са сред най-важните хранителни продукти. Присъстват в стотици рецепти на класическата английска кухня, а сега ще бъдат използвани и като опаковъчен материал. От Националния фермерски съюз съобщават, че от Нова Година започват да изпращат месечното си издание в плик, изработен не от пластмаса, а от картофено нишесте, получено от обелките при индустриалната преработка на грудките. В Съюза членуват 46 хиляди стопани, които са автоматично абонирани за списанието.

"Тъй като фермерите играят огромна роля в подобряването на състоянието на околната среда във Великобритания, решихме да намерим екологичен начин да се включим и ние. Надяваме се, че и други списания ще последват примера ни, като използват не пластмасова, а картофена биоразграждаща се опаковка", заяви главният редактор на списанието.

Друга инициатива е насочена към масовия потребител. От сдружението на млекопроизводителите призовават клиентите да се откажат от картонените и пластмасовите опаковки за прясно мляко и да купуват само стъклени бутилки за многократна употреба. Освен че това ще намали количеството отпадъци, стъклените шишета запазват по-добре вкуса и свежестта на млякото, посочват от сдружението. С това ще се възроди и традицията за ежедневна доставка на мляко по домовете, просъществувала близо 100 години преди въвеждането на пластмасата.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates