Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Биопамукът все още е с малък пазарен дял

Актуални агро новини.Биопамукът все още е с малък пазарен дял.

Памучните тъкани са неизменен дял от нашето ежедневие. Производството на суровината обаче често е свързано с негативни последици за природата. По данни на Германската служба за околна среда 25 процента от световното потребление на иснектициди и 10 на сто от пестицидите се падат именно на отглеждането на това растение.

През последните няколко години при големите текстилни предприятия и търговски вериги се забелязва тенденцията към устойчиво произведен памук. Въпреки това делът на биопамука от световното потребление остава съвсем малък.

Статистиката отчита, че през 2017 година биопроизводството е достигнало 118 хиляди тона, което прави едва 1 процент от общото количество. В момента по света има 215 хиляди хектара площ, подготвени за преминаване към екологично отглеждане, като най-големите ниви се намират в Индия и Китай.

Тъй като биокритериите са много строги, малцина производители са в състояние да ги изпълнят. По-голям дял има устойчивото производство, което междувременно заема 19 на сто от световната търговия, най-вече под натиска на текстилната индустрия. Тя от своя страна реагира на потребителския интерес. В Германия компаниите от бранша са си поставили за цел до 2020 година да увеличат употребата на устойчиво произведен памук до 35 процента, като 10 на сто да бъдат био. Фирмите имат и собствени програми, с които обучават фермерите в Индия например как да намалят пестицидите и изкуствените торове.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates