Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Продължава битката с инфлуенцата по птиците

Актуални агро новини.Продължава битката с инфлуенцата по птиците.

Трета година България води битка с птичия грип. Огнищата към момента са 30, последното от тях е установено във Видинско. От Агенцията по безопасност на храните призовават стопаните да спазват стриктно мерките за биосигурност.

Лошите практики в птицевъдните стопанства по отношение на превенцията на птичия грип са факт. При последния установен случай във Видинско, част от заразените птици са изнесени от обекта с цел продажба. Това усложнява овладяването на заболяването и прави картината по-тежка. Във всяка община има по един държавен ветеринарен лекар, който е служител на Агенцията по храните и контролира работата на частно практикуващите ветеринари.

Съпротивата срещу разписаните от европейското законодателство мерки при случай на инфлуенца по птиците бави изчистването на страната ни от птичия грип. Това носи икономически щети за стопаните, които нямат право да търгуват. За разлика от чумата по дребните преживни и африканската чума по свинете, инфлуенцата носи риск за човешкото здраве.

Съхранение на фуражите в закрити помещения, ограничаване на движението на птиците и особено на водоплаващите – това са най-важните мерки, които стопаните трябва да спазват в ситуация на 30 огнища с инфлуенца на територията на страната.

Автор: Анета Божидарова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates