Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

190 стопанства в Дания обявиха фалит през 2018 г.

Актуални агро новини.190 стопанства в Дания обявиха фалит през 2018 г..

190 селски стопанства в Дания обявиха фалит през изминалата година. Това са 46 процента повече в сравнение с 2017-та, съобщават от земеделското ведомство в Копенхаген.

Броят на фалитите през 2018 година е съвсем малко по-малък от този през 2016-та, когато заради кризата на млечния пазар много животновъди се отказаха от дейността си.

Основната причина за увеличението на фалитите са сравнително ниските изкупни цени за селскостопанската продукция, поясняват експерти в Копенхаген. Още през първото полугодие редица свиневъдни стопанства затвориха врати, след като изпаднаха в неплатежоспособност, причинена от трудните условия на международния пазар. През второто полугодие дългата суша, в резултат на която фермерите прибраха рекордно слаба зърнена и рапична реколта, накара още стопани да обявят фалит.

Освен това голяма част от датските фермери са затънали в дългове. Данните на официалната статистика сочат, че общата сума на задълженията в аграрния сектор е нараснала от 29 милиарда евро през 2005-та на близо 48 милиарда през 2010 година. От тогава стопаните погасяват само лихвите, но не и главницата по своите кредити и това води до несъстоятелност.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates