Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Полша предприема нови мерки срещу африканската чума

Актуални агро новини.Полша предприема нови мерки срещу африканската чума.

Драконовски мерки за борба с африканската чума по свинете предлага полското земеделско ведомство. Сред тях е избиването на всички глигани в засегнатите от заразата региони.

Министър Ардановски настоява всички диви свине в регионите с африканска чума да бъдат премахнати и иска драстично намаляване на популацията в цялата страна. Ако това не се случи, болестта ще продължи да се разпространява, въпреки строгите предохранителни мерки в свиневъдните стопанства, предупреди той.

В свое изказване в Министерския съвет във Варшава министърът отхвърли опасенията на природозащитници и ловци. Популацията диви свине в страната била достатъчно голяма и ще се възстанови бързо, стига заразата да бъде трайно премахната. Без ефективни мерки вирусът скоро щял да достигне и западните части на Полша, където е най-голямата концентрация на свиневъдни ферми. Стигне ли се до епидемия там, ще има непредвидими последствия за селското стопанство и за цялата икономика, убеден е министърът.

За да се предпази от привнасяне на вируса от чужбина, Полша забрани вноса на свине и свинско месо от държави, намиращи се в така наречената "червена зона", т.е. където има случаи на заболяването. Това решение доведе до спор със съседна Литва. Като ответна мярка Вилнюс въведе строги контроли при импорт на живи животни и месо от Полша. Освен това литовското правителство внесе официално оплакване в Брюксел срещу едностранната полска забрана.

Междувременно от Тайван съобщават, че преди няколко дни на брега на малкия остров Кинмен е открит труп на дива свиня, заразен с вируса на африканската чума. Островът е само на няколко километра от Китай, откъдето според властите в Тайван е било довлечено от морските течения.

На Кинмен има 68 свинеферми с общо 11 хиляди животни. Първи проверки в стопанствата в радиус от 5 километра около мястото, където е открита мъртвата дива свиня, показват, че заразата не се е разпространила.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates