Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

МОСВ даде началото на кампанията за Европейската седмица на мобилността ‘2019

Актуални агро новини.МОСВ даде началото на кампанията за Европейската седмица на мобилността ‘2019.

МОСВ даде началото на кампанията за „Европейската седмица на мобилността `2019", която се организира всяка година от Европейската комисия. Представители на местната власт от областните градове и експерти от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите от цялата страна се събраха във вторник в София на работна среща за подготовката на кампанията в България, като от страна на Европейския секретариат участва Шон Карол.

„Европейската седмица на мобилността призовава за промяна в поведението ни и търси по-устойчиви транспортни решения и по-добро качество на въздуха. Със посланията си кампанията е обединяващ фактор за местните власти, институциите, бизнеса, неправителствения сектор, за да живеем с грижа за околната среда в комфортни и чисти градове", каза зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на форума.

Основен партньор на МОСВ за събитието е Центърът за градска мобилност към Столичната община. Участие в срещата взеха и представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Главна дирекция "Национална полиция" към МВР, Националния доверителен екофонд, Националната велосипедна асоциация, както и представители на бизнеса в лицето на първата оборудвана изцяло с електрически превозни средства компания за споделяне на автомобили.

Беше представен опитът на българските общини за провеждането на инициативи в Деня без автомобили и за въвеждането на мерки за устойчив транспорт и алтернативни начини на придвижване, дейностите в инициативата „Европейски ден без загинали на пътя - EDWARD", както и подходи за насърчаване на ходенето пеша и колоезденето.

Тази година „Европейската седмица на мобилността" се провежда в периода 16-22 септември и е на тема „Безопасно ходене и колоездене" под мотото „Върви с нас".  МОСВ като национален координатор за провеждането на кампанията подкрепя и насърчава участието на българските общини - като свидетелство за желанието на местните власти да подобрят качеството на живот на гражданите като ограничат последствията от натоварения трафик, предоставяйки по-добри и екологични възможности за придвижване в градовете.

Регистрацията на дейностите и инициативите на общини, училища и организации в отбелязването на Европейската седмица на мобилността е отворена и може да се направи на официалния сайт на кампанията тук.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates