Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Любопитно изследване - през нощта ябълките растат най-много

Изследването е на учени от швейцарския институт за селскостопански проучвания Агроскоп

Любопитно изследване - през нощта ябълките растат най-много. Това установиха учени от швейцарския институт за селскостопански проучвания Агроскоп, които разработват сензори за следене на развитието на плодовете.

С помощта на сензори, поставени в непосредствена близост до овошките, учените от разстояние могат да наблюдават как и кога плодовете уголемяват обема си. Технологията позволява отчитане на резултатите с точност до 0,1 милиметра. Освен това сензорите следят за водния баланс, достъпа на дървото до хранителни вещества в почвата и климатичните условия.

Тестовете показват, че при повечето плодове растежът се забавя през най-горещите часове на деня. При някои видове дори има свиване на обема. В общи линии плодовете имат фази на уголемяване и на смаляване. Ябълките например през деня малко се свиват, но през тъмната част на денонощието растат.

При домати, отглеждани в оранжерии, фазите се редуват, като разликите понякога са доста големи. Фазата на растежа започва рано сутрин и приключва малко след обяд. В този период скоростта на уголемяване на обема е значителна. След това започва фаза на смаляване, което обаче не е толкова голямо. Така на следващата сутрин доматът продължава да расте и не остава на едно и също ниво от развитието си.

Тази технология може да помогне на стопаните при решенията за поливане и торене, смятат учените.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates